Nej till abort

Hade en uppgift i skolan där vi skulle argumentera för eller emot någonting. Jag valde att argumentera emot abort. Bara denna fakta är tillräcklig för att jag skulle välja att inte ta bort ett barn.
 
Som ni kanske vet så får man göra abort fram till vecka 18 i Sverige.

Visste ni att hjärtat börjat slå redan i graviditetsvecka fem och är då fullt utvecklat. Den lilla muskeln slår 150 - 200 slag i minuten, dubbelt så snabbt som ditt hjärta.

Många av hjärnans och nervsystemets funktioner är färdiga redan i vecka fem - de är viktiga för att bland annat "styra hjärtat" och för musklernas utveckling.

I vecka 5 är barnet bara stort som ett risgryn men ändå finns anlag till hjärnan samt ögon- och öronblåsor. Även armknopparna börjar synas.

I vecka 7 har barnet vuxit och blivit drygt 1 cm från hjässa till stjärt.
Handflatorna syns, benknopparna syns, så grunden finns för såväl armar som ben.

I vecka 8 kan man kan se näsanlaget väl. På handplattorna kan man ana uppdelningen i fingrar, och fotplattorna börjar även ta form.

I vecka 8 rör sig armar och ben samtidigt och i vecka 9 kan fostret skilja ut och röra på exempelvis bara en arm.
I 10:de graviditetsveckan kan kontakt mellan händer och ansikte noteras.

Känseln är det första sinnet som utvecklas hos fostret. Tidigare trodde man att foster inte hade någon känsel, men nu vet man att foster kan känna beröring redan i graviditetsvecka 10.
Om man gör ett fostervattenprov i vecka 12-13 och råkar beröra fostrets arm så rycker det bort den snabbt. På så sätt har de upptäckt fostrets känsel.

Gäspningar ser man hos enstaka foster från vecka 12, men de är vanligare från vecka 13-14. Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från 12:e veckan och framåt.

Hörseln utvecklas från vecka 15 men öronen är inte färdigbildade förrän i vecka 24.

 


v.18

Every abortion is just...
One more heart that was stopped.
Two more hands that will never touch.
Two more feet that will never run.
One more mouth that will never speak.
Two more eyes that will never see.

Allmänt | |
Upp